Exemple de succes

Poveştile de succes ale tinerilor antreprenori

Broșura „Poveștile de succes ale tinerilor antreprenori” își propune, în primul rând, să transmită un mesaj de încurajare către toți tinerii aflați la început de drum, care ezită poate să își urmeze propriul vis antreprenorial din diferite motive. Broșura de față este menită să le ofere acestora (și nu numai) o altă perspectivă: cea a unui viitor mai bun.

Agata Hamciuc

Agata Hamciuc s-a reîntors acum o lună în ţară, după 17 ani petrecuţi printre străini. Cu un spirit deschis, ieşeanca a reuşit să se integreze uşor 7 ani în Canada şi alţi 10 în Italia, însă dorul imens de casă a determinat-o, în cele din urmă, să revină pe pământ românesc. În 2001 a obţinut cea mai importantă diplomă pentru viitoarea sa carieră, mai exact cea de arhitect, şi a ales să profeseze 2 ani în ţară.

Alexandra Copos de Prada

Revenită în România, după 11 ani în America, Alexandra Copos de Prada și-a propus să reinventeze trainingul în companii cu Moonstar Ventures.

Dan Doroftei

După 12 ani de viață în SUA și o carieră în top management, Dan Doroftei s-a întors în România și construiește cel mai mare centru de lux dedicat vârstnicilor.

Alin Căprilă

În urmă cu opt ani, Alin Căprilă, 36 de ani, lucra în Londra. Deținea împreună cu fratele său o firmă de construcții, unde peste 90% dintre angajați erau români. Profitul business-ului ajunsese la valori cu șase cifre, când a luat hotărârea să se întoarcă în România și să-și deschidă o afacere în agricultură.

Laura Lică

Laura Lică deține de 10 ani o agenție de publicitate în București- Bell Creative Studio. S-a lovit de toate provocările tipice unui antreprenor în România, de la provocarea de a forma o echipă stabilă și competitivă, până la a își păstra un portofoliu de clienți solid.

Roxana Pârjol – L’Alberto

Pasiunea pentru îngheţată şi curiozitatea de a descoperi taine­le acestui desert au determi­nat-o pe Roxana Pârjol să urmeze cursuri de gelaterie la Alma, în Italia, ţară în care a locuit până anul trecut. După 15 ani petrecuţi în străinătate s-a întors la Cluj să producă îngheţată moleculară sub brandul L’Albero dei sogni (Pădure de vis), după o investiţie de 20.000 de euro.

Ruxandra Antohe

Ruxandra Antohe, o tânără antreprenoare româncă cu studii în străinătate, s-a întors în România pentru o crea produse cosmetice de ultimă generație, la prețuri accesibile.

Raluca Crișan

Raluca Crișan Director general al Ceetrus România: “Când ţi se propune să aduci o contribuţie la un proiect mare, nu ai dreptul să refuzi și nu ai dreptul să-ţi economisesti resursele sau să rămai în confort“.

Sergiu Manofu – o afacere cu suplimente pentru sportivi

În 2016, Sergiu Manofu (33 de ani) și partenerul său, Yasin Abdul (27 de ani), au devenit distribuitorii în Ro­­mânia ai produselor DY Nutrition, ex­tin­zându-se apoi și către Orientul Mijlociu, India sau Grecia. Afacerea mergea atât de bine, încât volumele cerute de cei doi asociați din România nu puteau fi asigurate permanent de compania producătoare, lucru care a condus la un par­teneriat între Manofu, Yasin și Yates.

Dan Berteanu – formează specialiști, inclusiv în domeniul IT, prin cursuri bazate pe joaca pe calculator

Fondatorul acestui business compară jocurile de învățare pe care le dezvoltă Equatorial cu un simulator de zbor, în care nu pățești nimic dacă nu reușești să aduci în siguranță avionul și pasagerii la sol. La fel este și în cazul „Oligopoly“. „În­veți despre business fără să pierzi bani sau să strici viețile unor oameni“, com­pletează Dan Berteanu.

Pain Plaisir, o bru­tărie artizanală cu influențe franceze la București

„Suntem un român și un englez și facem patiserie și brutărie fran­țuzească la București“, spune Irina Stăncescu. Cei doi antreprenori s-au cunoscut la Paris, în timp ce lucrau într-un restaurant cu trei stele Michelin, deținut de cunoscutul chef francez Pierre Gagnaire.

Előd Balázs-Engelsen

Cu puțină dorință de întoarcere acasă și muncă, Előd Balázs-Engelsen este unul dintre cei 56 români câștigători “Antreprenor ACASĂ”, un program de finanțare a ideilor de afaceri înființate de românii din diaspora.

Adriana și Adrian Gheorghiu

Adriana şi Adrian Gheorghiu s-au întors din Canada în urmă cu aproape trei ani, el renunţând la cariera de corporatist pentru a pune pe picioare o afacere de la zero în Bucureşti. Astfel a apărut businessul Power Yoga, un studio de 500 de metri pătraţi din Pipera, unde antreprenorii predau cursuri de yoga.

Marius și Andreea Bârliba

Familia Marius (36 de ani) şi Andreea (32 de ani) Bârliba, din Humuleşti (Târgu-Neamţ), s-a reîntors acasă, după aproximativ 8 ani petrecuţi în străinătate, în speranţa că-şi vor face un rost în viaţă. Dorul de casă, intenţia de a-i croi fetiţei lor un viitor în România şi nu în Anglia, i-au convins să revină acasă şi să înceapă o afacere de familie.

Daniela și Liviu Apolozan

„Suntem într-un domeniu în care limita este cerul“, spune Liviu Apolozan, antreprenorul care alături de soția sa, Daniela Apolozan, controlează DocProcess, o afacere care dezvoltă pentru clienți precum Carrefour, Altex sau Cora soluții pentru digitalizarea și automatizarea proceselor operaționale cu ajutorul roboticii, concept cunoscut sub denumirea de RPA (Robotic Process Automation).

Oana și Remus Feldman

Soții Feldman s-au născut în Baia Mare și au absolvit Liceul de Arte și apoi studiile universitare la Cluj în 2010 și 2011 – Remus a terminat Design industrial, iar Oana, Foto – Video, Arte plastice, iar a doua specializare, Nutriție și dietetică. Au călătorit mult, dornici să vadă, să înțeleagă sensul acestei lumi, să trăiască experiențe, să se bucure de minunățiile vieții.

Rareș Vâsc

Rareș Vâsc a absolvit al Universitatea de Științe Agricole, a lucrat nouă ani în cercetare în Suedia și s-a întors la Cluj-Napoca, unde construieşte biciclete din bambus, realizate manual şi personalizate pentru clienţi. Acestea sunt mai uşoare decât cele din aluminiu. În plus, sunt ecologice.

Andy Hertz

Repatriat și autor al cărții “Mutat la țară – Viața fără ceas: Din Londra în Apuseni”, Andy Hertz este un exemplu de român reaptriat cu succes. După 6 ani petrecute la Londra a decis să se întoarcă acasă și să se mute la țară și locuiește într-un sat din Apuseni de mai bine de 2 ani.

Ion Ambrinoc

Ion Ambrinoc este un tânăr cu rezultate formidabile atât în afară, cât și în țară care a decis să se întoarcă în România pentru a aduce un impact în zona socială și pentru a se regăsi pe sine. A ales să facă asta după 7 ani petrecuți în Marea Britanie.

Carmen și Cătălin Ursu

Carmen și Cătălin Ursu s-au cunoscut în Marea Britanie și după câțiva ani au decis să se întoarcă în România. Întoarcerea în țară a însemnat și demararea unei afaceri de familie. După 8 luni de căutări au găsit un spațiu potrivit pentru cafenea, iar după încă 6 luni au reușit să îi dea forma pe care și-au dorit-o. În toate aceste luni, Cătalin lua parte la cursuri de specializare. Au deschis în 12 februarie 2018 și de atunci au o evoluție continuă. Carmen își amintește și acum prima zi.

Vasile Pamfil

Vasile Pamfil, antreprenorul care a renunțat la Olanda pentru a demonstra că se poate face agricultură profitabilă în România. Mirajul Vestului l-a atras și pe el. Imediat ce a terminat liceul a plecat în Olanda, însă o fată care urma să îi devină soție și glasul pământului rămas nemuncit după reîmproprietărire l-au tras înapoi. A adus, însă, cu el rigoarea olandeză și convingerea că agricultura bine făcută poate să dea roade și din nisip. Și-a clădit afacerile cărămidă cu cărămidă și acum ne arată cum fiecare obstacol e, de fapt, o oportunitate de dezvoltare. Promovează stilul de viață sănătos și naționalismul constructiv.

Camelia Veteleanu

A renunțat la mediul corporatist și a decis să ia calea antreprenoriatului. În 2014 și-a făcut curaj și a deschis prima grădiniță Le Caroussel exclusiv în limba franceză în Dorobanți, iar în 2018 pe cea de-a doua, în Pipera. La începutul anului 2019, Camelia a fondat primul institut Petite Enface Boris Cyrulnik din România și destinat copiilor cu vârste între 0-6 ani.

Ruxandra Manea

Ruxandra și-a dorit încă din liceu să studieze în străinătate, dar nu s-ar fi gândit niciodată că ar putea ajunge să studieze tocmai în Coreea de Sud. Fiind studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, la Universitatea din București, cu ajutorul unei burse pe cinci ani din partea guvernului coreean, a mers în Coreea de Sud, unde a studiat Științe Politice și Business la Ewha Womens University din Seoul.

Claudiu Lupaș

S-a întors definitiv în Romania în 2011, odată cu deschiderea fabricii Fontana Pietro în Schitu-Golesti, Argeș, având un aport major la atragerea investițiilor în țară. Această companie italiană este motivul întoarcerii sale și este mandru când vede că românii contribuie la construcția unor mașini ca: Ferrari, Mc-Laren, Rolls Royce, Audi, BMW, etc. Cifra lor de afaceri depășește 120 de milioane de euro și sunt în continuă dezvoltare.

Cosmin Caradima

Cosmin este din Mangalia și a înconjurat planeta pe un vas de croazieră. A acumulat o vastă experienţă timp de 5 ani pe vas, iar în 2007 a emigrat în Palma de Mallorca, Spania. Acolo a fost consultant în resurse umane, la nivel de EMEA, pentru PierPoint WorldWide și business developer, generând business pentru companii din registrul Fiat Italia, Selsforce sau Honeywell.

Irina Alionte

Irina Alionte a știut dintotdeauna că vrea să fie antreprenoare, poate și pentru că, de mică, a fost implicată în afacerea pe care a dezvoltat-o mama sa – Shakespeare School. Astfel că, încă de la 14 ani a ajutat-o pe mama ei la promovarea acestei afaceri. Timpul a trecut, și Irina Alionte a ales să meargă pentru cursurile de master, în Marea Britanie, la Universitatea Warwick, însă încă de la bun început, scopul său a fost să se întoarcă în România.

Cosmin Câmpean

După 6 ani în UK, unde a învățat cât mai multe despre conceptul de Barber Shop, Cosmin Câmpean și-a investit toți banii într-un salon în Oradea. Elite – Men’s Class Grooming a fost creat pentru a scoate în evidență stilul masculin prin tot ce ţine de aranjarea părului sau a bărbii. Și mai mult decât atât, salonul are propria linie de produse de lux.

Marina Dobai

Dupa ce a condus un coffee shop în UK și după un periplu prin 9 țări pentru a învața cât mai multe despre acest concept, Marina și-a deschis propria cafenea acasă. The Dripper este locul ideal din Oradea dacă vrei să servești un mic dejun sau un brunch alături de o cafea bună sau un ceai! Vei fi servit cu zâmbetul pe buze de însăși Marina.

Alexandru Dumitru

Alex, a ajuns în New York cu o viză de work and travel, cu un job de dishwasher într-un resort, iar la scurt timp i-a fost oferit un job în bucătărie și de atunci face doar asta. A studiat la HRC Culinary Academy și a lucrat 6 ani în USA, Berlin în Restaurantul Le Solistes in Waldorf Astoria și în Napa Valley, California la Auberge du Soleil.

Paul Sittner

S-a întors în România după o experiență de 14 ani în Germania și a deschis un centru de recuperare și prevenire în domeniul afecțiunilor ortopedice și traumatologiei sportive, în București.

Maria Luciana Axente

Românca Maria Luciana Axente a fost inclusă pe lista celor 30 de „guru ai inteligenței artificiale” (AI) din Europa, întocmită de Sifted, o publicație online britanică, dedicată startup-urilor și tehnologiei și susținută de Financial Times.

Voicu Oprean

Voicu Oprean a plecat din România în 1997 printr-un program cu tabere de muncă, tocmai în California, unde a fost instructor de karate. După o lună de muncă i s-a ivit o oportunitate de a dezvolta o soluție software pentru o firmă din California.

Valentin Mureșan

Povestea companiei Movidius la Timișoara începe în urmă cu unsprezece ani, când Valentin Mureșan a luat decizia de a se întoarce din Dublin în România, după zece ani, pentru că mai mulți investitori i-au făcut o propunere neașteptată.

Jimmy’s Corner

Povestea Marianei Jumuga începe cu momentul în care a primit primul contract de muncă in Italia. Chiar dacă a întâmpinat și momente mai dificile, experiența ei de acolo a inspirat-o și i-a permis să revină acasă și să investească in România.

Juranda Kirschner

Juranda Kirschner a revenit în România, după mai mult de 10 ani în străinătate, și și-a transformat hobby-ul în pasiune, cu un concept culinar ce reinventează bucătăria tradițională românească. Acum, după 5 ani de activitate, firmele din top 100 în România vin spre regiunea buzoiană pentru teambuilding-uri culinare oferite de Terra Carpatica.

Ciprian Nicolae

După ce a lucrat în Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, românul Ciprian Nicolae a decis să facă un pas în carieră mai aproape de casă, în Polonia. Numirea lui la conducerea firmei poloneze Credit Value Investments coincide cu venirea companiei în România şi începutul dezvoltării unei pieţe aflate într-un stadiu incipient: private debt-ul, despre care el spune că va atinge pragul de 1 miliard de euro în cinci ani.

Claudiu Lupaș

S-a întors definitiv în Romania în 2011, odată cu deschiderea fabricii Fontana Pietro în Schitu-Golesti, Argeș, având un aport major la atragerea investițiilor în țară.

Ion Cătălin Năsui

Ionel Cătălin Năsui este un tânăr care la vârsta de 18 ani a plecat în străinătate, în speranța că acolo va găsi și va duce un trăi mai bun.

Odată întors în România, s-a hotărât să facă ceva din care să trăiască liniștit și decent acasă. Cum unchii lui aveau o vilă, iar aceștia s-au hotărât să o introducă în circuitul turistic, Ionel a început să se ocupe de administrarea ei și să o transforme într-o pensiune – Vila Flora Viseu de Jos.

Irina, Tom și Monica

Irina, a absolvit cursurile de cuisine și patisserie Cordon Bleu, a lucrat ca bucătar la Pierre Gagnaire, unde l-a cunoscut pe Tom, iar apoi într-una dintre cele mai cochete patiserii din Paris, Pain De Sucre. Tom, a lucrat la Paris ca și patiser la restaurantul cu 3 stele Michelin Pierre Gagnaire, iar mai apoi a urmărit pasiunea pentru brutărie alăturându-se echipei lui Cyrill Lignac ca și Chef Boulanger. Iar Monica, 46 de ani, are experiență în domeniul managementului, vânzărilor, customer service și training-ului.

Simon Maurer

Simon Maurer a plecat din Romania în Germania, împreună cu familia sa, cand avea 16 ani. 22 de ani mai tarziu, a decis că ţara natală este locul perfect pentru a deveni antreprenor. A mizat pe provincie şi a vandut 2.100 de locuinţe pe timp de criză.

Vasile Lupșa

Vasile Nicolas Lupșa s-a întors România și s-a alăturat echipei RePatriot, iar anul acesta a organizat pe 23 August “Zilele Diasporei” în Bistrița.

În anul 2009 Vasile a decis să plece din România și a ajuns în Spania în plină criză cu gândul ca în următorii 5 ani să înceapă o afacere. Așa cum o spune chiar el, nimeni, nu credea că o să reușească ceva, mai ales în criză.

Nicuța Enache

Nicuţa Enache (Niki) a plecat din România imediat după ce a absolvit liceul, în urmă cu 12 ani, şi a ales Italia, unde a lucrat în tot acest timp în domeniul restaurantelor, în Roma, la „doi paşi“ de Vatican. În luna martie a anului trecut însă, ea a decis să revină în ţară, a închiriat o casă în Bucureşti şi a început să pregă­tească deschiderea propriului restaurant.

Poftă bună cu Gina Bradea

10 motive pentru care m-am întors definitiv în România și-mi doresc să rămân la mine acasă și să nu mai plec niciodată.

Ioana Boilă – blogger backtoromania.com

M-am mutat la 18 ani în Manchester UK și dupa 6 ani de facultate, petreceri, aventuri, prieteni, muncă, bucurii, supărări, împliniri și regrete am decis să mă reîntorc în România. În iunie 2017 am lăsat viața corectă, disciplinată și locul de muncă bine plătit de acolo pentru aventura din România. Și nu regret!

TechMatch

TechMatch din Cluj, un startup finanțat prin programul Startup+, a lansat Achiziții-Proiecte.ro, o platformă care vine în sprijinul antreprenorilor care se confruntă cu problema birocrației în procesul de achiziții de servicii și produse din cadrul programelor de finanțare.

Daniel Farmache

La doar 30 de ani, după ce a dobândit deja experienţa unui bancher de investiţii în unul dintre cele mai importante grupuri financiare ale lumii, Daniel Farmache mizează pe antreprenoriatul românesc. Care sunt obiectivele sale din rolul de director general adjunct al companiei Electrogrup Infrastructure (E-INFRA), cu afaceri anuale de peste 100 de milioane de euro?

Felix Pătrășcanu

Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier, lider de piață în curieratul românesc: Văd o unire a ideilor inovatoare venită de peste tot unde există români. E ceea ce ne poate face bine tuturor.

Citește interviul integral pe Repatriot.

Cristian Kala și roboțelul barman

Sătmăreanul Kala Cristian, în vârstă de 27 de ani, a pus „pe roate” și la propriu și la figurat o imagine a ceea ce înseamnă viitorul în domeniul servirii băuturilor. Totul a luat naștere după o experiență în Dubai, unde Cristian a lucrat în domeniul organizării de evenimente și a văzut că multă lume pierde momente importante dintr-un eveniment stând la rând la bar pentru a primi băutura cumpărată.

Claudia Chiru

Claudia Chiru se încăpățânează să rămână profesor pentru învățământul primar la Școala nr. 195 din Titan, București. Asta fiindcă e convinsă că avantajul cel mai important al învățământului de stat în România este calitatea de a fi o junglă care te învață supraviețuirea. În 2013, a fondat Școala Alternativă de Gândire Aplicată – SAGA Kid, un ONG care oferă programe educaționale alternative pentru copiii între 6 și 12 ani.

Poveste cu flori

Poveste cu flori a luat naștere când Andreea Ioniță și Magdalena Dinu și-au dat seama că pasiunea lor pentru flori ar putea fi transmisă către ceilalți printr-o afacere. Patru ani mai târziu și peste 200 de zâmbete câștigate, traduse în evenimente reușite, Poveste cu flori continuă să transpună în aranjamentele florale acele povești care nu pot fi rostite în cuvinte: „Când dăruim flori, dăruim o împăcare, o cerere în căsătorie, un gând bun, o urare de bun venit pe lume”. Andreea și Magdalena vor să dezvolte afacerea începută acum 4 ani și să transpună povești cu ajutorul florilor.

Loredana Preda

Loredana Preda, fondatoarea Noblesse Group International, a simțit nevoia de a crea și de a încununa munca ei prin realizarea unui vis de ani de zile: acela de a readuce la viață o clădire istorică uitată din București.

Aura Oprea și Chocolissimo

Dacă e să aruncăm o privire asupra trase­u­lui său profesional, am putea spune că Aura Oprea (32 de ani) și-a urmat cu stric­tețe planul. Până într-un punct. Totul a început în Zimnicea, Teleorman, pe când, elevă fiind, visa să ajungă în Capitală, să învețe marketing la Academia de Studii Economice și să se angajeze apoi într-o corporație.

Cristian Covaciu

În urmă cu 27 de ani, într-un garaj din Alba Iulia, a luat naștere IPEC, un business care a ajuns să producă, anual, peste 40 de milioane de farfurii, după o investiție inițială de doar 100 de mărci germane. Totul a început în 1991, când Elena Covaciu şi cei doi fii, Cristian şi Cosmin, au decis că este momentul să facă pe cont propriu ceea ce ştiau mai bine: ceramică. Primii ani de antreprenoriat au fost mai degrabă o necesitate de supravieţuire.

Mihnea Ghilduș, 33 ani – Designer de produs și de interior

Am ajuns în Germania după ce am terminat Facultatea de Arte din București, asta a fost în 2005. M-am dus poate cu așteptări mai mari, știind deja din 2003 că e foarte fain acolo și că am multe de învățat și poate că așteptările au fost puțin mai mari și devenisem puțin prea serios implicat în munca mea și nu mai găseam așa plăcerea de-a o face.

Ioan Iacob – CEO și Co-fondator Qualitance

QUALITANCE lucrează cu companii Fortune 500 și cu startup-uri pentru a construi sisteme software scalabile și proiecte strategice de inovație prin tehnologie. Înfiinţată în 2007, compania are 200 de angajaţi, în birourile sale de la București, San Francisco și Sidney, şi a fost desemnată de către Deloitte Technology Fast 50 Central Europe și de Inc. 5000 Europe drept una dintre companiile de tehnologie cu cea mai rapidă creștere a veniturilor.

Vlad Gliga – Rubik Hub

Nu există povești fără intrigi, personaje principale și secundare, momente culminante și finale fericite. În cazul Rubik Hub, povestea debutează cu intriga pe care a simțit-o vinovatul principal – Vlad Gliga, la întoarcerea în țară, după câțiva ani efervescenți petrecuți în Danemarca și SUA. A revenit în România cu gândul că poate contribui la dezvoltarea locală, regională și națională, implementând ceea ce a învățat și simțit în străinătate.

Oana Craioveanu – Impact Hub Bucharest

Oana s-a întors din Elveția în România, pentru că simțea că într-o societate ca a noastră poate face o diferență; alături de doi foști colegi din AIESEC, și‑a propus să folosească cunoștințele acumulate în corporații pentru a ajuta afacerile tinere să crească. Deschis în 2012, Impact Hub Bucharest are acum un sediu de 1.600 metri pătrați, iar echipa se ocupă și de Startarium, o platformă online pentru susținerea și educarea antreprenorilor. Misiunea ei este să-i încurajeze și să rămână aproape de cei care cred că se poate să faci business corect și se poate să crești oameni în România.

Neurolabs – cu mândrie despre #AntreprenoriiRoWin

Neurolabs a fost fondată de trei prieteni ce s-au cunoscut la facultate în Edinburgh, în 2009. După ce au lucrat împreună pe diverse proiecte, în vara anului trecut cei trei s-au decis să se dedice unui proiect mai mare și au început sa lucreze la o soluție software folosind algoritmi bazați pe inteligență artificială, care să ajute lanțurile mari de supermarket-uri să își optimizeze stocurile și aprovizionarea.

Doi frați bucătari au dat Londra pentru succesul la Cluj

Și-au urmat visul și au reușit. Este povestea de succes a doi frați care au îmbrățișat aceeași pasiune: gătitul. Emanuel (29) și Alin (23) Runcan au decis să se întoarcă din Anglia în România pentru a pune în practică tot ce au învățat. Tinerii au studiat arta culinară timp de trei ani și, în curând, își vor deschide propriul restaurant de tip fast-food la Cluj. Cu mâncare sănătoasă, dar, spun ei, și păcătoasă. Au scris împreună un plan de afaceri și au câștigat un proiect european, primind 40.000 de euro finanțare. Acum lucrează din greu pentru ca totul să iasă perfect și să nu dezamăgească clienții.